środa, 17 czerwca 2009

Paddy czyli Whiskey in the jar.

Dzis slow kilka wrobla cwirka ..na  temat tytulowej wody zycia.   Na wstepie rozwiazmy dylemat  nazewniczy. Raz to nazywana jest whiskey a innym razem whisky . Która z nich jest prawidlowa ? obie. Rzecz  tkwi w kraju pochodzenia otorz jedyna wlasciwa irlandzka i pochodzaca od niej amerykanska  to whiskey zas szkocka czy kanadyjska to whisky.  Z  roznic  można podkreslic ilość destylacji- irlandzka osiaga swój lagodny smak poprzez trzykrotna destylacje a ponadto występują roznice w zawartości ziaren oraz w czym dany trunek dojrzewa.Z  irlandzkich gatunkow whiskey moim ulubionym jest często pogardzany Paddy pochodzący z Paddy  Flaherty Distillery . 

Ow ze  Paddy znany kupiec  z  Cork założył swoja destylarnie w 1779.Swoj  bogaty i lagodny smak zawdziecza wlasnie trzykrotnej destylacji oraz leżakowaniu w debowych beczkach. Dla mnie Paddy ma najlepszy smak i „bukiet” jako baza dla ulubionej przez nas HOT WHISKEY. Wprawdzie Roza uwaza  ze Jameson   jest smaczniejszy ale oczywiście racje mam ja J.Jak przygotowac HOT WHISKEY ? o to proste jak drut . Szklanka wypelniona w ¾ wrzaca woda do tego plaster cytryny z wbitymi wen gozdzikami .Calosc slodzimy  najlepiej brazowym cukrem- ma być goraca, slodka i kwasna ! Jeżeli jest - to szklanke  dopełniamy po brzegi dolewajac whiskey.  Odlot, pelen wypas na deszczowe irlandzkie ale i polskie - pozatym jeszcze na gorace dni i .. wlasciwie na dni wogole bez pogody tez sie nadaje. :). Paddego można podawac z woda lub „on the rocks” czyli  z lodem J  -  no tosiup i najlepszego. Ciekawostka jest to ze tak jak Australijczycy nazywani sa Aussies  tak na Irlandczykow mowi sie Paddies.

W tle zmieszczam teledysk whiskey In the Jar  - wcisnij strzalke i posluchaj taka jest atmosfera w irlandzkich tradycyjnych pubach przy szklaneczce whiskey badz  kuflu Murphisa - takich jak Aunty Biddy's do ktorego moglbym schodzic w szlafroku i kapciach ale to juz inna historia  :). To zaczynajmy :)