Dzis slow kilka wrobla cwirka ..na temat tytulowej wody zycia. Na wstepie rozwiazmy dylemat nazewniczy. Raz to nazywana jest whiskey a innym razem whisky . Która z nich jest prawidlowa ? obie. Rzecz tkwi w kraju pochodzenia otorz jedyna wlasciwa irlandzka i pochodzaca od niej amerykanska to whiskey zas szkocka czy kanadyjska to whisky. Z roznic można podkreslic ilość destylacji- irlandzka osiaga swój lagodny smak poprzez trzykrotna destylacje a ponadto występują roznice w zawartości ziaren oraz w czym dany trunek dojrzewa.Z irlandzkich gatunkow whiskey moim ulubionym jest często pogardzany Paddy pochodzący z Paddy Flaherty Distillery .
Ow ze Paddy znany kupiec z Cork założył swoja destylarnie w 1779.Swoj bogaty i lagodny smak zawdziecza wlasnie trzykrotnej destylacji oraz leżakowaniu w debowych beczkach. Dla mnie Paddy ma najlepszy smak i „bukiet” jako baza dla ulubionej przez nas HOT WHISKEY. Wprawdzie Roza uwaza ze Jameson jest smaczniejszy ale oczywiście racje mam ja J.Jak przygotowac HOT WHISKEY ? o to proste jak drut . Szklanka wypelniona w ¾ wrzaca woda do tego plaster cytryny z wbitymi wen gozdzikami .Calosc slodzimy najlepiej brazowym cukrem- ma być goraca, slodka i kwasna ! Jeżeli jest - to szklanke dopełniamy po brzegi dolewajac whiskey. Odlot, pelen wypas na deszczowe irlandzkie ale i polskie - pozatym jeszcze na gorace dni i .. wlasciwie na dni wogole bez pogody tez sie nadaje. :). Paddego można podawac z woda lub „on the rocks” czyli z lodem J - no tosiup i najlepszego. Ciekawostka jest to ze tak jak Australijczycy nazywani sa Aussies tak na Irlandczykow mowi sie Paddies.
W tle zmieszczam teledysk whiskey In the Jar - wcisnij strzalke i posluchaj taka jest atmosfera w irlandzkich tradycyjnych pubach przy szklaneczce whiskey badz kuflu Murphisa - takich jak Aunty Biddy's do ktorego moglbym schodzic w szlafroku i kapciach ale to juz inna historia :). To zaczynajmy :)